Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se spoléháme na povrchní glosy „televizních expertů“ - novodobých Brouků Pytlíků?

Nejprve obecně. Je stále nepříjemnějším zjištěním, že se mnozí novináři ve sbírání komentářů k různým tématům obracejí stále na ty stejné provařené televizní obličeje 

(ekonomie – Šichtařová, Zahradník; životní prostředí – geolog Cílek; školství – konzultant bez vzdělání Feřtek aj.), které nikdy neodmítnou vystoupit a glosovat cokoliv a kdekoliv, i když o tématu ví jen málo a vaří z vody. Hlavně být viděn.

Jedna z nich, popekonomka Šichtařová, v minulém týdnu odpověděla na Facebooku na množící se dotazy novinářů k možnému vystoupení ČR z EU. Mimo jiné prohlásila: „Vzhledem k tomu, že ČR se postupně transformuje do čistého plátce do EU rozpočtu, ani ztráta strukturálních fondů by ho nebolela, naopak ztráta těchto strukturálních fondů, u nichž je třeba spolufinancování, by vedla k ozdravení veřejných financí.“ Dále poukazuje na příklad Švýcarska, které není členem EU, a přitom se mu ekonomicky daří. Obavy přemýšlivějších ekonomů, politiků atd. z protireakce EU a finančních trhů zlehčuje a glosuje jako „čiré fantasmagorie.“

Chtěl bych ubezpečit paní ekonomku, že vzhledem k tomu, že jsme promrhali cca předchozích 10-15 let jakýmsi pseudorozvojem, který nejlépe charakterizuje „nebudování státu“, ale vytváření klientelistických sítí ve stavebnictví, v poradenství, na krajské úrovni (u nás ve Zlínském kraji dokonce zdomácněl termín „Lukášovina“) i ve městech, a nevyužívání dotací ke skutečnému rozvoji, tak ještě dlouho budeme čerpat, nikoliv čistě přispívat.

Dále, její přiklad následování Švýcarska není z ekonomicko-politických důvodů na ČR aplikovatelným vzorem (specifická „švýcarská identita“, obava z redukce vlivu a moci kantonů atd.). Jen na okraj, Švýcarsko, ale také Norsko, přispívají na politiku EU (životní prostředí, azylová politika, rozšíření EU) a musí se přizpůsobovat relevantním vnitřním rozhodnutím EU, aniž mají sebemenší podíl na rozhodovacím procesu. Nemají možnost ovlivňovat proces rozšiřování EU, přitom ale musí akceptovat uzavřené dohody se „starou“ Evropou i s „novou“. Oba přispívají do Fondů EHP a Norsko dále do speciálních „Norských fondů“. Jen v předcházejícím 5letém období do fondu vložilo 1,9 mld. EUR. A to je jen zlomek jejich příspěvků. Z dějin víme, že neutralita byla vždy draze a krvavě vybojovaná a udržovaná. A ne každý si ji mohl a může dovolit, či je mu dovolena.

Je posledních několik let pro českou politiku a ekonomickou publicistiku typické, že strukturální fondy nejvíce kritizují ti, co z nich žili, živili své blízké a politické podnikatele. Spousta „televizních expertů“ psala a stále píše analýzy a studie pro české rozvojové agentury (CzechInvest apod.), ministerstva aj., placené z našich daní a … z evropských peněz. Velmi často nejsou pod vějičkou obav ze ztráty know-how veřejně dohledatelné. Něco málo dohledat lze. Např. sama Markéta Šichtářová (Next Finance) pro CzechInvest v prosinci 2005 napsala studii o dopadu projektu výstavby továrny Hyundai Motor Company v Nošovicích na českou ekonomiku čítající včetně úvodu a závěru kratičkých 14 stran. Studie byla právníky z FrankBold kritizována jako povrchní, hodnotící aktuální stav a nenabízející žádné (skutečné) odpovědi. Prostě cca za den napsané. Za tento opus inkasovala 29900 Kč. Není jediná. Ale měla by si dávat pozor na to, až zase bude kázat, že slova by vždy měla souznít s činy a ne se nechat potajmu „po socialisticku“ krmit za státní a navenek to kritizovat.

V širším kontextu se díky přízni novinářů stávají tito lidé spolutvůrci běžného (mainstreamového) náhledu na současnou politiku u většinového obyvatelstva, které se rádo podívá na televizní zprávy, ale nemá čas a chuť hluboce přemýšlet a složitě hledat souvislosti v tom, co ve zprávách slyší a vidí. Mám na mysli (v dobrém) běžné konzumenty zpráv. Proto mně vadí, že v poslední době jsou v médiích slyšet jen ti s extrémně vyhrocenými názory a postoji na úplně všechno. Ostatně sami posuďte. (Nejen) paní Šichtařová nám podsouvá myšlenku, že ČR má být sobecká a včas z EU vystoupit, dříve než začne přispívat do společné evropské kasy větší částkou peněz, než kolik z ní vyčerpá. Bohužel zároveň nedokáže nebo nechce říci, co se pravděpodobně stane, až to uděláme, jaká jsou rizika? Atd.

Proč se spoléháme na povrchní glosy „televizních expertů“ - novodobých Brouků Pytlíků? Jsme líní myslet a sehnat si další informace z jiných zdrojů? Nebo jsme už neschopní cokoliv do hloubky sledovat? Nebo už jsme si zvykli na to, že na talíři dostaneme Xkrát předžvýkané sousto a stačí nám, že jakž takž dobře vypadá!?

Novináři jim pomáhají v tom, že jejich názory pak převezmou a prezentují jako všeobecný názor.

PS: Btw. základní otázka, na kterou měla na Facebooku novinářům nabídnout odpověď, má znít, kdo se bez koho v konečném důsledku může obejít? EU bez ČR, anebo ČR bez EU? 

 

Autor: Jan Zapletal | středa 28.10.2015 14:45 | karma článku: 18,62 | přečteno: 1363x
  • Další články autora

Jan Zapletal

Věřící se rozhodují mezi dvěma ateisty. A budou volit spíše Miloše Zemana.

V prvním kole prezidentské volby se ucházelo o přízeň voličů devět kandidátu, z nich šestice prohlašovala, že jsou lidmi věřícím. Dokonce jeden z nich, Mirek Topolánek, velmi často v rozhovorech zmiňoval jak „našel Boha“.

25.1.2018 v 8:52 | Karma: 28,98 | Přečteno: 1126x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Proč je lepší nedělat nic a s „Tlustým Kimem Třetím“ se raději dohodnout

Severokorejský diktátor Kim Čong-un, čínskými špióny přezdívaný „Tlustý Kim Třetí“, oproti svým běžným zvyklostem tentokrát nepřehání a korejské rakety se nebezpečně přibližují k Evropě a Severní Americe.

6.9.2017 v 7:52 | Karma: 20,37 | Přečteno: 960x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Princezna Diana, britská média, politici, veřejnost a role člena britské královské rodiny

S výročím 20 let od úmrtí britské princezny Diany se vyrojila spousta článků (i konspirativních) a odvysílalo se nespočet dokumentů. Média nás zahltila vzpomínkami Dianiných synů, bývalých i současných politiků a veřejnosti.

4.9.2017 v 10:45 | Karma: 17,46 | Přečteno: 603x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Když se britská premiérka Theresa Mayová usměje, umře anděl

Britská premiérka Theresa Mayová na víkendovém sjezdu Konzervativní strany opět prohlásila: „Brexit znamená brexit.“ Česky něco jako: „Třešeň je třešeň.“ A s nadsázkou: „kuře není kachna.“

4.10.2016 v 7:53 | Karma: 16,88 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Kardinál Dominik Duka se naštval a odmítl muslimskou migraci

Vražda stařičkého francouzského kněze Jacquese Hamela při ranní mši ještě náctiletými muslimskými mladíky vyvolala mezi špičkami české katolické církve reakci, která se jen tak nevidí.

29.8.2016 v 8:56 | Karma: 41,73 | Přečteno: 2221x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1399x
Pracuji jako pedagog, vědec a zastupitel v UH. Na FF MU v Brně jsem vystudoval několik oborů. V doktorském programu se specializoval na ekonomické dějiny měst a obcí.

 

www.facebook.com/jan.zapletal.1272

Seznam rubrik