Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Papež František se musí rozhodnout, zda chce být hlavou katolíků nebo politikem

Papež František (Jorge Mario Bergoglio) se stal politikem a zároveň se svými činy pasoval do role spasitele celého světa. 

Mě, praktikujícího moravského katolíka, velmi mrzí, jakým způsobem dává papež najevo zájem o všechny, jen ne o vlastní. Měl by se velmi rychle rozhodnout, zda bude hlavou katolíků (křesťanů – jak je chápán spoustou ateistů, nerozlišujících mezi různými křesťanskými církvemi) nebo (zejména strádajících, chudých) muslimů. Obojím být nemůže.

Sdílím názor Giovanni Sartoriho – legendy a krále evropské politologie – jenž ve svých posledních textech a rozhovorech tvrdě kritizuje Františkovy politické postoje („Bergoglio Party Vaticana“). Velmi sžíravým způsobem glosuje papežovu politiku a říká mu: „Poslední dva roky jsi v kostele neřekl ani slovo o vyhlazování křesťanů - katolíků v Africe a ve zbytku světa, ani jsi nezmínil vyhlazování Jezídů, spolu s neustálým pronásledováním Kurdů. Měl by ses zaměřit na tyto otázky a nechat na pokoji věci, které nejsou v tvé působnosti". František o genocidě afrických, syrských, iráckých křesťanů sice několikrát mluvil, ale vždy to udělal velmi pozdě a pouze v obecné rovině, aniž by pojmenoval příčiny a jasně odsoudil mučitele. Neúprosně odmítá možnost intervencí mezinárodních sil k ochraně populací ohrožených masakry. Intervenci, o kterou byl požádán samotnými zoufalými africkými biskupy. Aby bylo jasno, neodmítám migraci jako takovou, odmítám migraci neřízenou a bez pravidel.

Sartori dále říká: „Františku, mluvíš velmi energicky, nepřetržitě - i drsně o imigraci, kdy bychom dle tvého názoru měli všechny přivítat en bloc, a bez jediného slova poskytnout finance, ale nic podobného nebylo od tebe slyšet v obraně zmasakrovaných křesťanů. A ještě, nikdy jsi nešetřil slova úcty k islámskému světu. Dokonce jsi zašel tak daleko, že jsi začal vyslovovat ekumenicky velmi pochybné teze“. Se Sartorim lze v mnohém souhlasit. Jako katolík chci, aby se papež věnoval zejména katolíkům. Nejsem sobecký, jen vím, že ve světě žijí stovky milionů mých souvěrců, potřebujících naši ochranu, peníze a pomoc. Přece to funguje jako v rodině. Nejprve pomáháme svým vlastním a poté až ostatním.

Jihoameričan František by si měl především uvědomit ještě jedno. V Evropě vždycky platilo právo „ius sanguinis“ (právo krve) nikoli právo „ius soli“ (právo místa). Občanem se stáváme po svých rodičích, nikoliv podle toho, že jsme sem dorazili. Máme zde tradice s tím spojené a implementované do našich právních řádů. Nejsme vykořeněnou skupinou jedinců, jako jsou Američané. Ctíme zásady historické kontinuity a jen tak nepřistoupíme na změnu hodnot, i když se to některým přepjatým idealistům nelíbí.  Ty obavy, které většina mých souvěrců má, ale zatím je drží v sobě a nikdy je, jako skupiny různých nesnášenlivých národovců a polofašistů, nebude z křesťanské úcty k lidem a životu agresívně ventilovat, se jednou patrně dostanou ven a nedopadne to dobře. Běžní katolíci jsou zmateni z toho, co se tady děje a jakým hlasem nejvyšší autorita církve mluví. Pokud bude Vatikán pokračovat v této politice, tak by měl být skutečně důsledný. Bude-li skutečně důsledný, tak na Tsiprasovu vládu podá žalobu za to, jak se hanebně a nehorázně chová vůči uprchlíkům v Idomeni, zejména k malým dětem. Toto fakt nedokáži vydýchat. A měl by se Tsiprase zeptat, kam zašantročil peníze EU určené na pomoc uprchlíkům.

František bude muset sdělovat i pravdy nepříjemné a přizpůsobit politiku církve v oblasti sexuality současnému světovému stavu (přelidnění). Bude se muset diskutovat a změnit postoj k antikoncepci, rodinné politice, umělému oplodnění atd. a vydat nové encykliky, reflektující současnou situaci. Bude muset Afričanům, muslimům aj. říct, že nemohou mít 5-7 dětí, dále bude muset apelovat na vlády, aby zajistily ve svých zemích funkční právní systém a garantovaly nedotknutelnost osobního vlastnictví, jinak z chudoby nikdy nevybřednou.

Udělá to papež František? Pochybuji. Je ryzí perónista, což jsme mohli sledovat minulý rok na jeho návštěvě Jižní Ameriky a vyjadřuje jistou náklonost k teologii osvobození, kterou předchozí papežové Jan Pavel II. a Benedikt XVI. tvrdě odsoudili mj. se slovy, že spasitel byl a je pouze jeden. Ale Spasitel byl důsledný a to František žel není.

Závěrem, Sartori si nikdy nebral servítky: „Pravdou je, že je jednodušší a pohodlnější střílet do politiků než bránit křesťany", a pokračuje: „Bergoglio je mazaný Argentinec. Měl by se více soustředit na problémy církve, ne být politickou hvězdou."

Může totiž přijít chvíle, kdy někdo vmete papeži do obličeje, že svým moralizováním a poselstvími o bezbřehé naději lepšího života v Evropě se stal spoluviníkem smrti tisíců lidí ve Středozemním moři.

 

Autor: Jan Zapletal | úterý 26.4.2016 9:48 | karma článku: 41,16 | přečteno: 3601x
  • Další články autora

Jan Zapletal

Věřící se rozhodují mezi dvěma ateisty. A budou volit spíše Miloše Zemana.

V prvním kole prezidentské volby se ucházelo o přízeň voličů devět kandidátu, z nich šestice prohlašovala, že jsou lidmi věřícím. Dokonce jeden z nich, Mirek Topolánek, velmi často v rozhovorech zmiňoval jak „našel Boha“.

25.1.2018 v 8:52 | Karma: 28,98 | Přečteno: 1126x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Proč je lepší nedělat nic a s „Tlustým Kimem Třetím“ se raději dohodnout

Severokorejský diktátor Kim Čong-un, čínskými špióny přezdívaný „Tlustý Kim Třetí“, oproti svým běžným zvyklostem tentokrát nepřehání a korejské rakety se nebezpečně přibližují k Evropě a Severní Americe.

6.9.2017 v 7:52 | Karma: 20,37 | Přečteno: 960x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Princezna Diana, britská média, politici, veřejnost a role člena britské královské rodiny

S výročím 20 let od úmrtí britské princezny Diany se vyrojila spousta článků (i konspirativních) a odvysílalo se nespočet dokumentů. Média nás zahltila vzpomínkami Dianiných synů, bývalých i současných politiků a veřejnosti.

4.9.2017 v 10:45 | Karma: 17,46 | Přečteno: 603x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Když se britská premiérka Theresa Mayová usměje, umře anděl

Britská premiérka Theresa Mayová na víkendovém sjezdu Konzervativní strany opět prohlásila: „Brexit znamená brexit.“ Česky něco jako: „Třešeň je třešeň.“ A s nadsázkou: „kuře není kachna.“

4.10.2016 v 7:53 | Karma: 16,88 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Kardinál Dominik Duka se naštval a odmítl muslimskou migraci

Vražda stařičkého francouzského kněze Jacquese Hamela při ranní mši ještě náctiletými muslimskými mladíky vyvolala mezi špičkami české katolické církve reakci, která se jen tak nevidí.

29.8.2016 v 8:56 | Karma: 41,73 | Přečteno: 2221x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:43

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  15:41

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  15:19

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1399x
Pracuji jako pedagog, vědec a zastupitel v UH. Na FF MU v Brně jsem vystudoval několik oborů. V doktorském programu se specializoval na ekonomické dějiny měst a obcí.

 

www.facebook.com/jan.zapletal.1272

Seznam rubrik