Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neporazitelný Zeman. Horáček (a spol.) musí nejdříve vystoupit ze svého Maybachu…

Zatímco politické strany tápají, koho za necelé dva roky postavit proti Miloši Zemanovi v jeho očekávaném pokusu o znovuzvolení prezidentem,

na scéně se objevila nová jména možných kandidátů (exvelvyslanec Petr Kolář, textař a podnikatel Michal Horáček a samozřejmě teflonový politický turista Jiří Pospíšil).

Mezi možnými kandidáty mě zaujal populární textař Michal Horáček. Předpoklady pro postup do druhého kola voleb jistě má, zejména zajistí-li si podporu velkých politických stran a hnutí. Nedokáže-li to, bude muset vložit více peněz do vlastní sebeprezentace. Prezidentská předvolební kampaň nebude levná. Sehnat 50 milionů (dle volebního zákona strop pro prez. volby) by pro Horáčka neměl být problém. Větším problémem bude přesvědčit levicovější moravské voliče, že je jejich krevní skupinou a žije skromným životem (ne)typického středočeského (ne)miliardáře.

Jízlivě podotýkám, že i jisté osobnostní předpoklady být prezidentem nepochybně má. Každý z novodobých prezidentů byl svým způsobem narcis (Klausovo „A vy jste kdo?“ je už teď legendární). Jenomže, podíváte-li se na Horáčkovy webové stránky, tak nevidíte běžný narcismus, kterým tak trochu trpí každý z nás. To je snaha vytvořit mýtus forrestgumpovských rozměrů typu, jak jsem byl u všeho důležitého a se skromností vlastní do všeho důležitého zasáhl. Vyniká zejména popis, jak s Kocábem vyjednal odchod komunistů od válu. Hotoví mýtotvůrci. To už je na běžného člověka trochu moc. Horáček bude muset začít velmi rychle hrát na notu obyčejné lidské skromnosti, což jistě se šikovnými PRisty nebude nemožné. Jestliže to celkem obstojně zvládá senátor Valenta, dokáže to i on. Jen už si nesmí hrát se svými potenciálními voliči tak, jak činí u svých věrných posluchačů, které udržuje v domnění, že v jeho otextovaných písních dostávají něco vyššího, dosahujícího až filozofických rozměrů. Přitom je to jen kalkul chytrého manipulátora. V prezidentských volbách s tímto neuspěje, i když schopnost manipulace se v politickém klání hodit bezesporu bude. Italský literární vědec Umberto Eco už před téměř padesáti lety v knize Skeptikové a těšitelé psal o povrchní masové kultuře, která cíleně vykrádá myšlenky a postupy vyšší kultury. Dokážou-li lidé okolo Horáčka použít tyto postupy i v masové politické kampani, tak se jeho šance na zvolení velmi zvýší.

Vzhledem k přímé volbě prezidenta mu stejně nezbude nic jiného, než poctivě objíždět všechny kraje a s úplně jiným jazykem než je zvyklý používat, sdělovat příjemné i nepříjemné pravdy. V tom u něj vidím jistý problém. Nevím, jestli je toho schopný a dokáže své argumenty a fakta sdělit přijatelným způsobem. Po přečtení jeho doktorské práce, kde projevil jistou nechuť k práci s faktografickými daty a k metodám jejich sběru, kdy většina jeho poznatků byla založena na osobních zážitcích z hráčského podsvětí normalizačního socialismu, spekulacích a spíše než sociologii, podobala se práce beletrii či esejistice, jsem dospěl k otázce: Bude toho schopen? Musí si dát velký pozor, aby si ho Zeman v kampani nevychutnal a neodstřelil jím osobně dodanou municí bonmotem ala „méně nezaměstnatelných antropologů, více techniků, lékařů…“. Zejména, nemá-li většina národa ani potuchy, kdo to antropolog vlastně je a co dělá. Horáček bude muset opustit témata svých vykalkulovaných textů a začít dělat „realpolitiku“ po česku.

Proti Zemanovi bude mít pouze jednu výhodu. Média mu budou nakloněna. Počínaje Českou televizí a konče vlivnými listy vydavatelství Economia Zdeňka Bakaly. Ale … spřízněná média mu sice nebudou předhazovat nedávné výroky jako: Politika pro mě nikdy nebyla něčím, co bych chtěl dělat. Člověk se v politice musí vždycky podřizovat větší skupině a delegovat na ni svou pravomoc. Snadno se pak může stát, že s něčím nesouhlasíte, ale holt se to odhlasuje. Vždycky dávám přednost tomu, co považuji za správné já a ne nějaká širší skupina“, jenže stejně ho donutí vyjadřovat se k politicky ošemetným tématům (uprchlická krize, EU X Rusko, existenční problémy obyvatel moravskoslezského kraje apod.). Zvládne to jako ryzí nepolitik?

I kampaň musí mít precizní. Nesmí opakovat chyby týmu Karla Schwarzenberga, který si doteď myslí, že volby jim prohrálo podcenění Prahy a necílení na výhru ve volbách. Ti lidé vůbec nepochopili, že volby jim prohrál tradiční moravský volič a Schwarzenbergova manželka, kterou nedokázali přemluvit, aby se naučila a řekla v kampani alespoň několik vět česky. Pohnutky voličů jsou někdy velmi přízemní a Miloš Zeman s nimi na rozdíl od jiných umí pracovat a vhodně použít.

Může textař, producent, antropolog a podnikatel Michal Horáček porazit Miloše Zemana v prezidentských volbách? Možná, ale dnes asi s takovou pravděpodobností, jako že Leicester City znovu vyhraje anglický titul. Na druhou stranu, kdo jiný než bývalý hazardní magnát by měl umět pracovat s pravděpodobností. Nejdříve ale musí vystoupit ze svého Maybachu … A naučit se získat si voliče lidovostí jako Miloš Zeman. A projezdit Moravu!

Autor: Jan Zapletal | pondělí 9.5.2016 14:13 | karma článku: 39,89 | přečteno: 4286x
  • Další články autora

Jan Zapletal

Věřící se rozhodují mezi dvěma ateisty. A budou volit spíše Miloše Zemana.

V prvním kole prezidentské volby se ucházelo o přízeň voličů devět kandidátu, z nich šestice prohlašovala, že jsou lidmi věřícím. Dokonce jeden z nich, Mirek Topolánek, velmi často v rozhovorech zmiňoval jak „našel Boha“.

25.1.2018 v 8:52 | Karma: 28,98 | Přečteno: 1126x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Proč je lepší nedělat nic a s „Tlustým Kimem Třetím“ se raději dohodnout

Severokorejský diktátor Kim Čong-un, čínskými špióny přezdívaný „Tlustý Kim Třetí“, oproti svým běžným zvyklostem tentokrát nepřehání a korejské rakety se nebezpečně přibližují k Evropě a Severní Americe.

6.9.2017 v 7:52 | Karma: 20,37 | Přečteno: 960x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Princezna Diana, britská média, politici, veřejnost a role člena britské královské rodiny

S výročím 20 let od úmrtí britské princezny Diany se vyrojila spousta článků (i konspirativních) a odvysílalo se nespočet dokumentů. Média nás zahltila vzpomínkami Dianiných synů, bývalých i současných politiků a veřejnosti.

4.9.2017 v 10:45 | Karma: 17,46 | Přečteno: 603x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Když se britská premiérka Theresa Mayová usměje, umře anděl

Britská premiérka Theresa Mayová na víkendovém sjezdu Konzervativní strany opět prohlásila: „Brexit znamená brexit.“ Česky něco jako: „Třešeň je třešeň.“ A s nadsázkou: „kuře není kachna.“

4.10.2016 v 7:53 | Karma: 16,88 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Kardinál Dominik Duka se naštval a odmítl muslimskou migraci

Vražda stařičkého francouzského kněze Jacquese Hamela při ranní mši ještě náctiletými muslimskými mladíky vyvolala mezi špičkami české katolické církve reakci, která se jen tak nevidí.

29.8.2016 v 8:56 | Karma: 41,73 | Přečteno: 2221x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1399x
Pracuji jako pedagog, vědec a zastupitel v UH. Na FF MU v Brně jsem vystudoval několik oborů. V doktorském programu se specializoval na ekonomické dějiny měst a obcí.

 

www.facebook.com/jan.zapletal.1272

Seznam rubrik