Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politické tanečky kolem uherskohradišťské věznice

Po velkém rozhovoru Andreje Babiše pro aktualne.cz o uherskohradišťské věznici se opět rozehrály politické tanečky ohledně daného objektu. 

Starosta Blaha (ODS) a senátor Valenta, který se do této doby o věznici vůbec nezajímal (ale blíží se krajské volby), se snaží svými výroky hodit vinu za 20 let předchozího přešlapování kolem věznice na ministry Hnutí ANO (Pelikán, Babiš), a působit dojmem, že oni vždy dělali vše, co bylo v jejich silách, současný stav objektu změnit. Opak je pravdou. Blaha ve svém vyjádření na jedné straně apeluje na politiky, ať téma věznice nezneužívají v předvolebním boji, načež si v tom samém textu dělá vlastní PR před volbami a s chutí „nakopne“ ministra Pelikána, který pouze prohlásil, že uherskohradišťský soud budovu nepotřebuje.

Vrcholem nevkusu je facebookové lajkování místostarosty (!!) Iva Frolce (KRUH) statusů občanů, kteří „doufají, že Babiš ve věznici dostane celu“ apod. Dost nechutné chování od výkonného zástupce města Uherské Hradiště. 

Do toho všeho šéfredaktor Deníků střední a východní Moravy ve svém sloupku napsal, že ministr Babiš prohlásil: „na opravu mají přispět místní.“ Andrej Babiš nic takového neprohlásil a redaktor aktualne.cz to takto nenapsal. Tento redakční postup je - řečeno velmi diplomaticky – neobjektivní.

Mnozí lidé z našeho regionu těží především z informací, které vychází v regionálních tiscích Dobrý den s kurýrem a Slováckých novinách, kde redaktoři uvedli několik nepřesností. Pokusme se věci uvést na pravou míru:

Fakta:

  1. Zastupitelé města UH v minulém volebním období schválili a stvrdili nezájem mít věznici v majetku města. Starosta Blaha pracuje na radnici a je v řídící funkci 10. rokem (jako místostarosta měl majetkové záležitosti ve své gesci), a již dávno mohl aktivněji a soustavněji lobbovat u státní správy, zejména v době, kdy byla u moci jeho politická strana.
  2. Vedení města se nesnažilo vyvolat patřičný tlak na ministerstvo spravedlnosti, aby objekt smysluplně využívalo a ne pouze jako odkladiště starých soudních spisů. Dávno mohlo vyvolat tlak na Okresní soud v Uherském Hradišti, aby přestal porušovat Zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě, zejména § 68, odst. 4 zákona o správních archívech (Okresní soud porušuje minimálně 3 z 5 základních podmínek pro ukládání úředních dokumentů). Nikdy tak neučinilo.
  3. Město UH dostalo v 90. letech za prodej věznice cca 14 mil. Kč, které samozřejmě již utratilo. Buďme féroví a řekněme si, že min. spravedlnosti může dost těžko celý objekt znovu prodat městu za 1 Kč.
  4. Ministr Pelikán pouze prohlásil, že Okresní soud UH nefunguje v takových podmínkách, které by mu znesnadňovaly či neumožňovaly normální fungování.
  5. Ministr Herman po své návštěvě věznice před půl rokem bohužel dosud neprovedl žádné kroky k nápravě situace. Snad tak učiní nyní.
  6. Předsedkyně uherskohradišťského okresního soudu Hana Kurfiřtová hraje dvojí hru. Na jedné straně hájí dispoziční právo soudu k věznici a na straně druhé se vůbec, ale vůbec „nebrání jinému vhodnému řešení.“ Jinými slovy, věznici si soud drží pouze proto, aby mohl tvrdě tlačit na ministerstvo spravedlnosti ve věci nových prostor.

Řešením je:

  1. Získat minimálně část věznice zpět do vlastnictví města.
  2. Část objektů nabídnout správním úřadům a další ke komerci.
  3. Z centrálního pavilonu a přilehlých částí vytvořit muzeum totality.

Jsme velmi zklamaní z toho, že za celých 25 let po listopadu 1989 nedokázala žádná vláda ani politické vedení Uherského Hradiště vytvořit z tohoto místa něco na způsob muzea zločinů nacismu a komunismu. Věříme, že v účinné spolupráci s ministerstvem kultury lze vybudovat muzeum s připomínkou mnoha zločinů a nespravedlností, která se tady odehrály. 

Minulé zastupitelstvo Uherského Hradiště rozhodlo, že už nebude bojovat o získání budovy a naopak bude podporovat variantu, aby se tato budova opravila a sídlil tady okresní soud a státní zastupitelství aj. instituce. Ale ovšem s tím, že v bývalé vězeňské kapli a celách, které na tuto kapli navazují, bude pouze malé muzeum totalitních režimů. My navrhujeme muzeum větší, vybudované za pomocí EU fondů Kreativní kultury tak, aby odpovídalo moderním požadavkům na dané expozice a zbytek areálu postupně citlivě opravit a poskytnout zejména státním institucím a neziskovému sektoru. 

Autor: Jan Zapletal | pondělí 23.5.2016 10:07 | karma článku: 15,16 | přečteno: 406x
  • Další články autora

Jan Zapletal

Věřící se rozhodují mezi dvěma ateisty. A budou volit spíše Miloše Zemana.

V prvním kole prezidentské volby se ucházelo o přízeň voličů devět kandidátu, z nich šestice prohlašovala, že jsou lidmi věřícím. Dokonce jeden z nich, Mirek Topolánek, velmi často v rozhovorech zmiňoval jak „našel Boha“.

25.1.2018 v 8:52 | Karma: 28,98 | Přečteno: 1126x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Proč je lepší nedělat nic a s „Tlustým Kimem Třetím“ se raději dohodnout

Severokorejský diktátor Kim Čong-un, čínskými špióny přezdívaný „Tlustý Kim Třetí“, oproti svým běžným zvyklostem tentokrát nepřehání a korejské rakety se nebezpečně přibližují k Evropě a Severní Americe.

6.9.2017 v 7:52 | Karma: 20,37 | Přečteno: 960x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Princezna Diana, britská média, politici, veřejnost a role člena britské královské rodiny

S výročím 20 let od úmrtí britské princezny Diany se vyrojila spousta článků (i konspirativních) a odvysílalo se nespočet dokumentů. Média nás zahltila vzpomínkami Dianiných synů, bývalých i současných politiků a veřejnosti.

4.9.2017 v 10:45 | Karma: 17,46 | Přečteno: 603x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Když se britská premiérka Theresa Mayová usměje, umře anděl

Britská premiérka Theresa Mayová na víkendovém sjezdu Konzervativní strany opět prohlásila: „Brexit znamená brexit.“ Česky něco jako: „Třešeň je třešeň.“ A s nadsázkou: „kuře není kachna.“

4.10.2016 v 7:53 | Karma: 16,88 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Kardinál Dominik Duka se naštval a odmítl muslimskou migraci

Vražda stařičkého francouzského kněze Jacquese Hamela při ranní mši ještě náctiletými muslimskými mladíky vyvolala mezi špičkami české katolické církve reakci, která se jen tak nevidí.

29.8.2016 v 8:56 | Karma: 41,73 | Přečteno: 2221x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  13:49

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1399x
Pracuji jako pedagog, vědec a zastupitel v UH. Na FF MU v Brně jsem vystudoval několik oborů. V doktorském programu se specializoval na ekonomické dějiny měst a obcí.

 

www.facebook.com/jan.zapletal.1272

Seznam rubrik