Je dobré mít centrum pro bezdomovce blízko uherskohradišťského parku?

25. 05. 2016 18:42:29
Město Uherské Hradiště chce prodat dům č. 263, ležící na Třídě maršála Malinovského asi 100 metrů od hlavního městského parku Smetanovy sady.

Obecně panuje shoda, že by měl (mohl) být využíván pro tolik potřebné sociální služby. Ale nepanuje shoda, jaký typ sociálních služeb by měl být v předmětné lokalitě poskytován.

Během posledního půl roku vyhodnocoval Komise pro nakládání s majetkem města,jejímž jsem členem, několik nabídek k odprodeji dané nemovitosti a zvažovala vhodný záměr. Dům je kupodivu v relativně dobrém stavu. Je suchý a nejsou v něm nutné dalekosáhlé zásahy proti vlhnutí a náročné izolování budovy. Odhadní cena objektu byla znalcem vyčíslena cca na 4,5 mil. Kč.Někteří radní a zastupitelé zamýšlí prodat nemovitost pod její odhadní cenu, a to tak, že by budoucí nabyvatel musel v objektu provozovat služby sociálního charakteru. Upozornil jsem, že jestliže je odhadní cena objektu přibližně 4,5 milionu Kč a opakovaně nejvyšší nabídky dosahovaly maximálně 2,5 milionu, mohli by zastupitelé, kteří takový krok schválí, v budoucnu čelit nejrůznějším trestním oznámením.

Ve hře je možnost, že by byly v objektu v budoucnu zbudovány bezbariérové byty s regulovaným nájemným pro seniory, azylový dům pro jedince či rodiny bez financí s malými dětmi, ale také varianta zařízení pro muže a ženy bez přístřeší a nízkoprahové denní centrum pro osoby bez přístřeší. Pokud by se kupcem domu stala Charita, tak by tento záměr uskutečnila pouze za pomoci dotace z IROPu. U té je nutnost udržitelnosti projektu ještě 5 let po jeho uskutečnění. Co budeme dělat v případě, že si krátce po zprovoznění takového zařízení budou tamější obyvatelé na bezdomovce stěžovat? Řekneme jim, že musí ještě 5 let počkat?

Mezi odborníky na sociální služby existuje mj. názor, že je vhodné mít takové zařízení v jádru města, než na periferii (ul. Průmyslová). Domnívají se, že zejména vágusové (mladí bezdomovci) pak častěji zařízení využijí k očistě a hygieně a budou pod lepší kontrolou.

Před podobnými, navenek bohulibými, kroky jsem členy komise varoval. Odůvodnil jsem to zkušeností z Olomouce. Olomoucká charita před několika lety vybudovala podobné zařízení v centru města na Biskupském náměstí. Že to byla chyba, se ukázalo hned po otevření. Biskupské náměstí s parčíkem se proměnilo v místo, kde zejména mladí vágusové pijí alkohol, chovají se hlučně a agresivně, často slovně napadají kolemjdoucí a vybírají tzv. „průchodné.“ Děkan blízké filozofické fakulty, po stále opakujících se konfliktech, vydal studentů doporučení, aby se parčíku vyhýbali, zejména pak v pozdních odpoledních a nočních hodinách, kdy se tam dějí nepublikovatelné věci, které již mnohokrát zdokumentovala často volaná policie obyvateli přilehlých domů. Jen za 9 měsíců roku 2013 zasahovali v této lokalitě strážníci městské policie téměř 1300 krát (!).

Navrhuji hledat vhodnější místo. Mimo jiné nabízí se část rozsáhlého objektu bývalé vojenské správy...

A na závěr si neodpustím poznámku k některým radním ... Dámy a pánové, problém bezdomovectví je nedílnou součástí demokracie a tak je nutné na to nahlížet a vyrovnat se s tím. Proč se těm lidem snažíme vnucovat něco, o co sami vůbec nestojí?! Doktor Vaňo, pracující 20 let v uherskohradišťské záchranné službě, nespočetněkrát zažil situaci (když se sanitkou přijeli na zavolání), kdy první otázka dotyčných zněla: „Proč se o mě staráte? Nechte mě být!“

A přesně v tom je podstata věci. Nechme ty lidi žít tak, jak si sami zvolili. Nepleťme se jim do života a nic jim nevnucujme. Nabídněme jim pomoc, řekněme jim, kde ji naleznou, ale nesnažme se je změnit a něco jim diktovat a vnucovat.


Autor: Jan Zapletal | středa 25.5.2016 18:42 | karma článku: 19.39 | přečteno: 535x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.68 | Přečteno: 483 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 647 | Diskuse

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 51 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1399

Pracuji jako pedagog, vědec a zastupitel v UH. Na FF MU v Brně jsem vystudoval několik oborů. V doktorském programu se specializoval na ekonomické dějiny měst a obcí.

 

www.facebook.com/jan.zapletal.1272

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...