(Ne)porazitelný Miloš Zeman!?

31. 05. 2016 16:10:30
Za necelé dva roky budeme mít za sebou prezidentskou volební kampaň i se (staro)novým vítězem, který usedne do prezidentské kanceláře na Pražském hradě a bude 5 let naplňovat „vůli lidu.“

Prezident Zeman nedávno zopakoval, že své rozhodnutí, zda se bude ucházet o mandát i ve druhém funkčním období, sdělí příští rok někdy v březnu, tedy rok předtím než mu vyprší mandát. Tento luxus si na rozdíl od protikandidátů může dovolit. Jeho známost mezi občany je stoprocentní (kdo by taky neznal prezidenta vlastní země? Na rozdíl od premiéra...). Publicitu mu zajistí jeho výroky a zejména pravidelné výjezdy do krajů za peníze daňových poplatníků, což je v tomto případě naprosto v pořádku. A plná náměstí má již dnes.

Miloš Zeman lidem rozumí, ví, co lidé chtějí a je v tom s nimi zajedno. To je jeho velká devíza, a proto má proti němu šanci jen ten, kdo ho ve zmíněných dovednostech předčí. Pohnutky voličů jsou někdy velmi přízemní a Miloš Zeman s nimi na rozdíl od jiných umí pracovat a vhodně použít.

Přiznám se, po jeho zvolení jsem čekal, že bude línější a pohodlnější a do objíždění celé republiky se, i vzhledem k zdravotním problémům, nepohrne. Mýlil jsem se. Zeman umí překvapit. Nepochybně mnoha lidem imponuje Zemanova odvaha říkat i proti proudu to, co si opravdu myslí a říkat to jazykem, kterému rozumí i ti nejprostší mezi námi. Nezapomeňme, že jejich volební hlas má úplně stejnou váhu, jako hlas přemýšlivého a politicky angažovaného intelektuála. To že Zeman kašle na politickou korektnost už mnozí očekávají jako normální projev jeho vlastního já. Mnozí občané to kvitují s povděkem a ... i když sem tam šlápne vedle, rádi mu odpustí.

Na Zemanovi se mi osobně líbí jeho kroky k pozvednutí ekonomiky, názory na euro (které vyloženě nezavrhuje) a i snaha být lidem blíž. Nelíbí se mi ale jeho vyhrocené výroky. Podle mě je dost chytrý na to, aby se uměl vyjádřit obezřetněji a ne mnohdy jen zbytečně provokovat.

Ale prezidentský souboj není podle mě v žádném případě dopředu rozhodnutý.

Jen už se musí možní vyzyvatelé objevit a zaplnit veřejný prostor. Zemanův protikandidát musí mít stoprocentně zkušenosti z politiky a musí něco nabízet, ne se jen vůči něčemu vymezovat. Nevěřím, že má šanci člověk do této doby politikou nepolíbený.

Politici jsou realisté a pragmatici. Vědí, že voliči nebudou hlasovat pro člověka, který bude kazatelem morálky a ctností a nedej bože je zároveň i poučovat. Na to dnes nejsou zvědaví. Budou volit toho, který ví, co občané skutečně chtějí, nikoli toho, který jim bude říkat, co mají chtít.

V přímé volbě v českém prostředí nemá v žádném případě šanci občanský aktivista (Pojar) nebo vážený akademik (Höschl). Domnívám se, že Miloše Zemana neporazí žena. A to, ani kdyby měla úžasný tah na branku a jmenovala se Margaret Thatcherová. To se týká i mediálních, uměleckých a jiných celebrit (Horáček). Jelikož jsme my Češi v Evropě vyhlášení ateisté a neznabozi, tak se vítězem těžko stane katolík, zejména pak katolický kněz (Halík), kterého část vlastního kléru chápe za pouhého přivandrovalce (pozn. Halík je konvertita – člověk, který přijal víru v dospělosti).

Prezidentem se určitě nestane nikdo pod padesát. Češi podvědomě chtějí paternalistického „tatíčka“ a ne sotva čtyřicetiletého sebestředného floutka (Dientsbier, Pospíšil).

Stále se domnívám, že prezident Miloš Zeman se (zatím) může porazit jen sám. Pokud bude dělat chyby typu: „Neznám textaře Michala Horáčka, a musel jsem se zeptat se svých spolupracovníků, kdo to je,“ a nebo, bude-li dále urážet akademickou obec, urážet vězně koncentráku Peroutku, držet si na Hradě blízko sebe šibala Mynáře bez prověrky atd., tak by se všeobecná nálada mohla pomaličku překlánět na stranu Zemanových oponentů a protivníků.

Soudím, že Zemanovým soupeřům by nepomohlo nalezení a podpora ještě někoho, kdo je „zemanovitější" Zemana. Nemyslím si, že Zemana bude potřeba porazit ještě „horším“ Zemanem než je on sám. Tedy umět si šikovně rýpnout do kdekoho, zesměšnit a dělat si šprťouchlata z úctyhodných lidí.

Zeman jako zkušený prognostik tuší, že za dva roky zde možná budou jiné problémy než uprchlíci, Rusko X Ukrajina a Čína, a toho plně využije. Pokud to špatně odhadne, tak porazí on sám sebe.

Jen averze proti Zemanovi není program, a potenciální protikandidáti se zatím jen houfují z častých a už nudných okopávačů prezidenta.


Autor: Jan Zapletal | úterý 31.5.2016 16:10 | karma článku: 27.27 | přečteno: 1006x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 15.16 | Přečteno: 151 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 14.86 | Přečteno: 378 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 375 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 246 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 666 | Diskuse
Počet článků 51 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1399

Pracuji jako pedagog, vědec a zastupitel v UH. Na FF MU v Brně jsem vystudoval několik oborů. V doktorském programu se specializoval na ekonomické dějiny měst a obcí.

 

www.facebook.com/jan.zapletal.1272

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...