Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brexit – britské elity "vyškolili" funkčně negramotní, nostalgičtí senioři a líná mládež

Zahrává-li si někdo s otevřeným ohněm a nemá po ruce hasičák, dopadne zpravidla špatně. Je to klišé, ale pravdivé. Británii určitě čeká politické zemětřesení, na které doplatí všichni: konzervativci, euroskeptici i labouristé.

Před rokem jsem po volebním vítězství konzervativců napsal (Cameronova „Sofiina volba“ a britská (ne)budoucnost v EU), jak hluboce se mýlí ti, kteří mluví o vítězství konzervativců ve volbách, jako o „vítězství“. Staronový premiér Cameron byl postaven před „Sofiinu volbu“ (slíbil vyhlásit referendum), do které se sám nešikovně vmanipuloval. Teď skončil v politickém hrobě. Pevně doufám, že neuvažuje o opakování referenda. Politici by neměli pokoušet a ignorovat vůli svých občanů, i když nastokrát nesouhlasí(m) s výsledkem. Británie by měla rychle z EU odejít a po předčasných volbách si (třeba) podat novou přihlášku.

Cameron byl na předvolebních akcích nemastný neslaný a dopustil se mnoha chyb a přehmatů. Jeho největší chyba spočívá v neschopnosti sdělit obyvatelům Británie, že mýtus o „masách evropských byrotechnokratů“ v Bruselu není zcela pravdivý. Jen pro připomenutí: britská daňová, celní a námořní správa zaměstnává cca 100 tis. úředníků, 3 krát víc než celá EU dohromady. Británií kolují výmysly o evropské legislativě a direktivách přicházejících z Bruselu. Občanům měl Cameron sdělit, že se obvykle jedná o návrhy jednotlivých členských států, které se snaží hájit své „národní“ výrobky. Nařízení nejsou diktáty z Bruselu, ale úpravy, s nimiž Cameron a jeho předchůdci dobrovolně souhlasili, schválili je a podepsali. A i přes to ovlivní v primární a sekundární britské legislativě jen asi 20 % schválených zákonů. Ale tohle Cameron, povědět nechtěl, protože by se tím střelil do vlastních „byrokratických“ zad. Stejně mu zamlčování faktů nepomohlo a skončí. Cameron měl natvrdo říct, že udělá po referendu vše k sestřelení neschopné Junckerovy bruselské administrativy.

Výsledek referenda je pro britské elity od levice po pravici tvrdým políčkem. Politické elity měly dost podnětů od občanů, kteří už mají plné zuby politického systému, migrace a sociální nejistoty v globalizovaném světě. Cameron a spol. nedokázali přesvědčit občany o výhodnosti členství v EU. Labourista Corbyn se ani nesnažil přemlouvat levicovější voliče. A co se týče pozérů Borise Johnsona a Nigela Farage, tak ti na pořádný kopanec od voličů ještě čekají, zejména poté co vychází najevo, že nemají vůbec, ale vůbec žádný „fahrplan“ po vystoupení z EU. Žabaři.

Dohru ještě bude mít i to, jak se zejména Angličané nechali napálit bohatými politiky Johnsonem a Faragem, mluvícími o „lepších zítřcích“ (jak ironické), o slibu (neexistujících) 350 milionech liber týdně navíc do (skutečně hrůzného) britského zdravotnictví po úspěšném brexitu aj. Líní mladí voliči k urnám nedorazili a teď sepisují petice. Další část voličů - funkčně negramotní – si ani nedokázala vyhledat informace Farageovi a spol. Ze zkratkovitých zpráv z televize a volebních hesel získali pocit, že je UKIP na jejich straně, že se vymezuje proti establishmentu. Jenže sám Nigel Farage dlouho pracoval mezi bankéři v londýnském City a díky finančním spekulacím se stal velmi bohatým člověkem. Nepochopili, že tito lidé, kteří naoko bojují proti establishmentu, jsou jeho nedílnou součástí. Tihle pozérští sebestřední chlápci jsou sami elitami.

Mnozí britští voliči si teď stěžují a cítí se být podvedeni, jak jim vlastně nikdy nikdo nevysvětlil všechna pro a proti členství země v EU a že úplně všechno, co slyšeli, byla jen propaganda. Teprve po volbách si googlují, jaké složité okolnosti zahrnuje jejich rozhodnutí o tak naoko prosté otázce o setrvání/vystoupení z EU. Část se dnes dokonce domnívá, že to měli vyřešit sami volení nejvyšší představitelé země.

V předčasných parlamentních volbách se budou dít věci. Zejména, vzniknou-li nové pro/protievropské strany.

Třeba ale zvolí někoho energického, jako byl ve Francii Charles de Gaulle. V jistém smyslu byl de Gaulle něčím víc než jen politikem. Když ho v březnu 1966 urazil generální tajemník NATO, tak mu de Gaulle suše sdělil, že takto s ním nikdo mluvit nebude. O 14 dní později vypověděl vrchní velení NATO z Francie do Belgie. Do roka zmizely i vojenské jednotky.

Cameron se šeredně zmýlil, když si myslel, že Junckerova parta po jeho bu bu bu snadno a lehce ustoupí. Přepočítal se. Nebyl dost tvrdý. Teď už to ví.

 

Autor: Jan Zapletal | úterý 28.6.2016 13:01 | karma článku: 23,28 | přečteno: 1129x
  • Další články autora

Jan Zapletal

Věřící se rozhodují mezi dvěma ateisty. A budou volit spíše Miloše Zemana.

V prvním kole prezidentské volby se ucházelo o přízeň voličů devět kandidátu, z nich šestice prohlašovala, že jsou lidmi věřícím. Dokonce jeden z nich, Mirek Topolánek, velmi často v rozhovorech zmiňoval jak „našel Boha“.

25.1.2018 v 8:52 | Karma: 28,98 | Přečteno: 1126x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Proč je lepší nedělat nic a s „Tlustým Kimem Třetím“ se raději dohodnout

Severokorejský diktátor Kim Čong-un, čínskými špióny přezdívaný „Tlustý Kim Třetí“, oproti svým běžným zvyklostem tentokrát nepřehání a korejské rakety se nebezpečně přibližují k Evropě a Severní Americe.

6.9.2017 v 7:52 | Karma: 20,37 | Přečteno: 960x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Princezna Diana, britská média, politici, veřejnost a role člena britské královské rodiny

S výročím 20 let od úmrtí britské princezny Diany se vyrojila spousta článků (i konspirativních) a odvysílalo se nespočet dokumentů. Média nás zahltila vzpomínkami Dianiných synů, bývalých i současných politiků a veřejnosti.

4.9.2017 v 10:45 | Karma: 17,46 | Přečteno: 603x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Když se britská premiérka Theresa Mayová usměje, umře anděl

Britská premiérka Theresa Mayová na víkendovém sjezdu Konzervativní strany opět prohlásila: „Brexit znamená brexit.“ Česky něco jako: „Třešeň je třešeň.“ A s nadsázkou: „kuře není kachna.“

4.10.2016 v 7:53 | Karma: 16,88 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Kardinál Dominik Duka se naštval a odmítl muslimskou migraci

Vražda stařičkého francouzského kněze Jacquese Hamela při ranní mši ještě náctiletými muslimskými mladíky vyvolala mezi špičkami české katolické církve reakci, která se jen tak nevidí.

29.8.2016 v 8:56 | Karma: 41,73 | Přečteno: 2221x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1399x
Pracuji jako pedagog, vědec a zastupitel v UH. Na FF MU v Brně jsem vystudoval několik oborů. V doktorském programu se specializoval na ekonomické dějiny měst a obcí.

 

www.facebook.com/jan.zapletal.1272

Seznam rubrik