Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stali jsme se společností ratingů a auditů?

Radní v našem Uherském Hradišti se v týdnu u kafíčka s novináři pochlubili výsledkem analýz ratingové agentury. Město obdrželo stupeň národního ratingu A2. Hodnocení provádí společnost Moody´s Investors Service.

Takový výsledek podle agentury dokladuje, že město hospodárně využívá své prostředky: „Výrazné rezervy v hotovosti pokrývající celkový dluh města, solidní provozní přebytky i vysoká úroveň řízení rozpočtu a investic.“ Ano, rezervy by zaplatily dluhy, ale nezbyla by pak na účtech města ani koruna, přebytky/deficity jsou na diskuzi a řízení rozpočtu má v rukou velmi zkušený hl. ekonom ing. Moštěk. Starosta města vítá podobné kontroly. Výhled pro nejbližší období dopadl podle agentury Moody's příznivě, neboť byl ohodnocen známkou „stabilní".

V průběhu roku 2016 dojde k úhradě poslední jistiny úvěru přijatého v roce 2006 od České spořitelny a. s. Ke konci roku 2016 tak bude mít město nesplacené 3 úvěry a zůstatková hodnota jistin by měla činit 186,6 mil. Kč. Ještě za 5 let v závěru roku 2021 bude mít město, nevezme-li si nové půjčky, nesplacené 2 úvěry a zůstatková hodnota jistin by měla činit 68,5 mil. Kč. Lidé od Moody's, provádějící „hloubkovou kontrolu“ hospodaření města zřejmě špatně četli veřejně dostupné informace ministerstva financí o hospodaření obcí, jestliže pokládají 190 milionový dluh města za stabilní. Modely oceňování rizika (Value at Risk), které pro hodnocení využívají, očividně stále používají jako základní číslo hodnotu majetku obce a to není úplně vhodné, jelikož majetek obce bývá v čase přeceňován a upravován.

Mám osobní problém s tím, že velké ratingové agentury (Moody's, Standard & Poor's a Fitch) jsou příliš závislé na těch, kteří žádají příznivé ohodnocení majetku, finančních derivátů atd. Dosažené hodnocení má platnost max. 16 měsíců a do té doby (většinou do 12 měsíců) musí dojít k přezkoumání aktuálního stavu skutečného hospodaření a nových ekonomických plánů vč. rozpočtového výhledu. Tímto si agentury vytváří stálou platící klientelu. Poplatky za udělování ratingů tvoří postupně téměř 50 % všech jejich příjmů, a tak se často podvolují tlaku klientů. Vždy mohou uvést, vypluje-li něco nehezkého na povrch, že oni přece pracovali pouze s dostupnými údaji a toto jim bylo zatajeno. Další jejich častý argument zní, že dávají pouhá „nezávazná doporučení“, tedy tak alespoň po vypuknutí finanční krize v roce 2008 zdůvodňovali, proč dluhopisy Řecka, Irska a spol. před krizí ocenili „ratingem snů“ AAA. 

Na závěr chci podotknout, že hodnocení agentury „stabilní“ znamená hodnocení neutrální, nikoliv hodnocení „pozitivní“, jak to podsouváno občanům představiteli města. Podobná ratingová hodnocení nejsou užitečnou informací pro veřejnost. Reálně nevypovídají vůbec o ničem. Kdyby bylo na mně, tak bych smlouvu města s ratingovou agenturou za cca 300 tis. Kč ročně ukončil a peníze raději použil na splacení dluhů nebo na podporu „měkkých školních“ projektů.

Stali jsme se společností posedlou audity a ratingy. Draze si platíme party ekonomů a právníků, kteří za peníze daňových poplatníků píší několikastránkové povrchní studie o čemkoliv za stovky tisíc korun. Vždy, když se objeví něco, co už fakt bije do očí, např. u nás ve Zlínském kraji se stala už takřka legendární předražená studie za cca 2 mil. Kč o výskytu křečka v trase plánované dálnice, tak se tomu všichni zasmějeme a škodolibě to glosujeme, ale … peníze už jsou nenávratně fuč. 

Autor: Jan Zapletal | čtvrtek 18.8.2016 9:54 | karma článku: 15,83 | přečteno: 369x
  • Další články autora

Jan Zapletal

Věřící se rozhodují mezi dvěma ateisty. A budou volit spíše Miloše Zemana.

V prvním kole prezidentské volby se ucházelo o přízeň voličů devět kandidátu, z nich šestice prohlašovala, že jsou lidmi věřícím. Dokonce jeden z nich, Mirek Topolánek, velmi často v rozhovorech zmiňoval jak „našel Boha“.

25.1.2018 v 8:52 | Karma: 28,98 | Přečteno: 1126x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Proč je lepší nedělat nic a s „Tlustým Kimem Třetím“ se raději dohodnout

Severokorejský diktátor Kim Čong-un, čínskými špióny přezdívaný „Tlustý Kim Třetí“, oproti svým běžným zvyklostem tentokrát nepřehání a korejské rakety se nebezpečně přibližují k Evropě a Severní Americe.

6.9.2017 v 7:52 | Karma: 20,37 | Přečteno: 960x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Princezna Diana, britská média, politici, veřejnost a role člena britské královské rodiny

S výročím 20 let od úmrtí britské princezny Diany se vyrojila spousta článků (i konspirativních) a odvysílalo se nespočet dokumentů. Média nás zahltila vzpomínkami Dianiných synů, bývalých i současných politiků a veřejnosti.

4.9.2017 v 10:45 | Karma: 17,46 | Přečteno: 603x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Když se britská premiérka Theresa Mayová usměje, umře anděl

Britská premiérka Theresa Mayová na víkendovém sjezdu Konzervativní strany opět prohlásila: „Brexit znamená brexit.“ Česky něco jako: „Třešeň je třešeň.“ A s nadsázkou: „kuře není kachna.“

4.10.2016 v 7:53 | Karma: 16,88 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Kardinál Dominik Duka se naštval a odmítl muslimskou migraci

Vražda stařičkého francouzského kněze Jacquese Hamela při ranní mši ještě náctiletými muslimskými mladíky vyvolala mezi špičkami české katolické církve reakci, která se jen tak nevidí.

29.8.2016 v 8:56 | Karma: 41,73 | Přečteno: 2221x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  13:19

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Psa nechali v rozpáleném autě, po vysvobození uhynul. Majitelé dostali podmínku

24. dubna 2024  13:19

Muž a žena, kteří vloni v létě nechali psa v autě před Jihočeskou zoologickou zahradou Hluboká nad...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1399x
Pracuji jako pedagog, vědec a zastupitel v UH. Na FF MU v Brně jsem vystudoval několik oborů. V doktorském programu se specializoval na ekonomické dějiny měst a obcí.

 

www.facebook.com/jan.zapletal.1272

Seznam rubrik