Kardinál Dominik Duka se naštval a odmítl muslimskou migraci

29. 08. 2016 8:56:09
Vražda stařičkého francouzského kněze Jacquese Hamela při ranní mši ještě náctiletými muslimskými mladíky vyvolala mezi špičkami české katolické církve reakci, která se jen tak nevidí.

Především její nejvyšší představitel, pražský arcibiskup a primas český Dominik Duka, člen konzervativního křídla katolické církve, několikrát vraždu velmi tvrdě odsoudil a zároveň se, což není u něho časté, velmi jasně vyjádřil k probíhající muslimské migraci do Evropy, když nepřímo kritizoval samotného papeže Františka slovy: “(O migraci muslimů) jinak můžete mluvit v Latinské Americe nebo i ve Spojených státech, kde se podíl muslimů ve společnosti pohybuje kolem jednoho či dvou procent, ale ne už v Evropě.“ A připomenul známý Sartoriho postřeh o úměře mezi vzestupným procentem muslimů ve společnosti a jejich rostoucí asertivitou.

Mediálně nezvykle dobře připravený a historickými fakty obeznámený kardinál Duka dále pokračoval a dodal, že křesťanství po celou existenci islámu vede s muslimy dialog. Lituje, že ten kdysi osvícený islám, který nás v dějinách nejednou předběhl třeba tím, že nechal rozvíjet koptské křesťany v Sýrii, díky nimž se přes Španělsko do Evropy znovu dostala skrze arabské a židovské filozofy antická vzdělanost, se utápí v sektářských válkách.

Kardinál Duka v poslední době viditelně našel inspiraci u legendárního dvaadevadesátiletého politologa Giovanni Sartoriho, který se nedávno velmi tvrdě opřel do „Argentince Bergolia“ – papeže Františka.

Florenťan Sartori pokládá přístup nynějších představitelů EU ("Evropa, jak jsem ji znal, neexistuje. Nikdy jsem neviděl hloupější politickou konstrukci tohoto, co je tady teď. Vždyť EU dnes není ani schopna zastavit imigraci lidí pracujících za 10 % nákladů evropské pracovní síly, devastujících kontinentální ekonomiku. To není moje Evropa.") a politiků evropské „Nové levice“ (u nás reprezentovaná Dienstbierem ml., Šabatovou nebo lidmi kolem deníku Referendum Uhlovou, Patočkou) za katastrofu a sebevraždu Evropy.

Říká: „Multikulturalismus selhal. Od r. 630 našeho letopočtu historie nepamatuje na případy, kdy by integrace muslimů v neislámské společnosti byla úspěšná. Nová levice neví, co je islám, žijí v totálním nevědomí. Přemýšlejte o tom. Číňané jsou i nadále „čínští“ po dva tisíce let, a žijí v míru se svými tradicemi a zvyky v našich městech. To samé židé. Ale žádný muslim. V soukromí ať nadále praktikuje své náboženství, ale politicky musí přijmout demokratickou vládu, v opačném případě musí odejít. Na Nové levici je ostudné, že nemá odvahu čelit tomuto problému.“

Dále zdůrazňuje, že imigrace do Evropy má neudržitelných čísla. V Evropě ctíme pravidla. Ten, kdo k nám vstoupí, ať je to kdokoli, musí mít vízum, dokumenty o své identitě aj. „Nová levice ztratila po zhroucení SSSR svou ideologii a našla si novou – třetí svět a multikulturalismus - a progresivně lpí na myšlence otevřených dveří pro každého."

Sartori připomíná, že když žil třicet let v USA, tak nikdy nezpochybnil americké právo, mj. zamezující mu volit. Renziho vládu kritizuje za pohrávání si s myšlenkou dát všem legálním i ilegálním cizinců volební právo jen tak, bez zásluh (pozn. srovnejme to s nedávným Dienstbierovým návrhem volebního práva pro všechny cizince): „Získají-li hned hlasovací právo, založí politickou stranu a díky jejich vysoké porodnosti mají za 30 let absolutní většinu. A my se ocitneme pod zákonem Alláha." A vzpomenul slavný výrok Edwarda Saida („My nemusíme válčit, vítězství zajistí dělohy našich žen.“)

Sartori mluví z vlastní zkušenosti. Tyto problémy studoval desítky let a ve svých knihách se snažil popsat politické, etické a ekonomické mechanismy, kterými se řídí vztahy mezi islámem a Evropou. V jeho očích politici jako Merkelová klamou sami sebe, když se domnívají, že lze klidně integrovat velkou muslimskou komunitu věrnou teokratickému monoteismu, který odmítá rozlišovat mezi politickou mocí imámů a demokratickou západní společností.

Kardinál Duka nedávno vzpomněl „pocit viny“, který zejména Francouzi, a přiznejme si to, i my Češi, Němcům stále za II. světovou válku vnucujeme a se škodolibostí připomínáme. A to i přesto, že už 70 let po válce de facto žádný nacista nežije a nikdo z nás přece nemůže za to, co v minulosti dělal jeho děda nebo praděda. Vinu, kterou se dcera evangelického pastora Angela Merkelová snaží odčinit přijetím (určitě v dobrém úmyslu) milionů migrantů. Sartori to odmítá a nad takovým postojem se ušklíbá a pokládá ho za neskutečně hloupý a sebezničující: „Západ za posledních 70 let hříchy kolonialismu vrchovatě odčinil,“ a dodává: „Vím, inkvizice byla hrůza. Ale tuto fázi náboženského fanatismu Západ překročil před pěti staletími. Islám ne. Islám nemá schopnost se vyvíjet. Bude vždy takový, jaký byl před deseti staletími. Nehybným světem, který nikdy nevstoupil do průmyslové revoluce a nepřijal zásady moderní společnosti. Ani nejbohatší země jako je Saúdská Arábie, sedící nezaslouženě na sudu s ropou a mající spoustu peněz, nic nevyrábějí. Jen si zvenčí kupují hotové výrobky. Symbolem jejich civilizace ve skutečnosti není úcta k manuální práci, ale středověký bazar. Vyjednávat, šmelit a klamat zákazníka.“

Závěrem bych připomněl, že jak Dominik Duka, tak i Giovanni Sartori chápou spolupráci mezi různými civilizacemi jako velké obohacení pro obě strany. Tedy pokud existuje vzájemný respekt a ochota žít. V opačném případě to v jejich očích není obohacením, ale je to válka.

V mnohém oběma pánům naprosto rozumím.

Autor: Jan Zapletal | pondělí 29.8.2016 8:56 | karma článku: 41.73 | přečteno: 2221x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.33 | Přečteno: 310 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.52 | Přečteno: 453 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 860 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 606 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2796 | Diskuse
Počet článků 51 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1399

Pracuji jako pedagog, vědec a zastupitel v UH. Na FF MU v Brně jsem vystudoval několik oborů. V doktorském programu se specializoval na ekonomické dějiny měst a obcí.

 

www.facebook.com/jan.zapletal.1272

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...