Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Princezna Diana, britská média, politici, veřejnost a role člena britské královské rodiny

S výročím 20 let od úmrtí britské princezny Diany se vyrojila spousta článků (i konspirativních) a odvysílalo se nespočet dokumentů. Média nás zahltila vzpomínkami Dianiných synů, bývalých i současných politiků a veřejnosti.

Na zpravodajských kanálech byly ve smyčce vysílány záběry z velkolepého pohřbu, který před 20 lety sledovala půlka Británie a k tomu 2 miliardy lidí u televizních obrazovek.

Stále se opakuje, jak všem dávala naději, nebála se, nedělala rozdíly a věřila v dobro. Takhle nějak vznikají mýty. Mýty o Dianě – „princezně lidských srdcí“. V celém tom vzpomínání mi osobně chybělo to, že nikdo z komentátorů s odstupem času neřekl, ba ani nenaznačil, že Diana nepochopila a absolutně nezvládla svou roli. Roli manželky následníka trůnu. Královnu Alžbětu, exmanžela Charlese a královskou rodinu dostala její tragická smrt do pekelně složité situace. Bouřlivý rozvod s Charlesem, který ho mediálně prohrál na celé čáře, ještě nebyl „uleželý“ a Alžběta se právem obávala, jaký dopad bude mít Diana na instituci monarchie, a na druhou stranu truchlila pro matku vnoučat, jež naprosto zbožňovala. Netroufla si bezprostředně po její smrti veřejně vyslovit názor na Dianu, který byl komplikovanější, než byla veřejnost ochotna přijmout. V začínající mediální době způsobila odtažitost královské rodiny pohoršení nechápající veřejnosti, což se odrazilo na oblíbenosti rodu Windsorů, Obliba mezi prostými Brity klesla na absolutní dno a později dokonce vyvolala politické dohady a spekulace o možném zrušení samotné monarchie. Monarchie, kterou Britům závidí celý svět.

S odstupem času lze říci, že se královna Alžběta zachovala tak, jak vyžaduje majestát. A její neochota promluvit o Dianině smrti bezesporu pramení z respektování tradic, zvyků a pravidel a také z upřímné touhy nezpronevěřit se svému svědomí. Naproti tomu se lehkomyslná Diana, matka následníků trůnu č. 2 a č. 3, stala výběrem svých nových partnerů po rozvodu bezpečnostním rizikem a zároveň obětí bulvárních médií, která ji byla neustále v patách až do hořkého konce. Intenzivně od chvíle, kdy začala chodit s egyptským playboyem, obchodníkem, producentem a dědicem řetězce Marks & Spencer Dodim al Fayedem.

Hněv veřejnosti se po Dianině smrti obracel proti královské rodině. Královna Alžběta věděla, že odmítnutím stáhnout na hradě Windsor a londýnském Toweru vlajky na půl žerdi si u veřejnosti nepomůže, ale přesto se pouze jen držela protokolu a toho, co vyžaduje královský majestát. Diana už nebyla členkou královské rodiny a po rozvodu přišla o titul Její Královská Výsost. Ale vysvětlujte to zmanipulované veřejnosti. Přesto i královna ustoupila a od té doby, a proti všem tradicím monarchie, vlaje nad Buckinghamským palácem kromě královniny osobní standarty také britská vlajka.

Nálady národa se neustále mění. Královská rodina to vše se ctí ustála. Neustáli to politici, média a Dianin bratr Charles Spencer. Spencer na pohřbu vystoupil s prohlášením, jež se stalo pomyslným políčkem do tváře královny, že synovce, které do té doby nevídal a nestýkal se s nimi, povede v rozvoji jejich „individuality“. Úplný nesmysl. William a Harry jsou ztělesněním samotné instituce královského majestátu, a pokud chtějí rozvíjet svou individualitu, tak ano, ale soukromě a s tím, že se vzdají výsadních práv a privilegií jako jejich praprastrýc Eduard VIII, který si vzal rozvedenou herečku. Udělat z pohřbu exprincezny srdcervoucí scenérii, kdy proti všem zvyklostem mladí Dianini synové pochodovali před davem, nebylo třeba. Veřejnost by to časem pochopila.

Briti po členech královské rodiny chtějí jediné: vyhýbejte se skandálům, nerozvádějte se, zachovávejte kontinuitu a věnujte se charitě. Víc po vás nežádáme. Za to máte privilegia.

Koruna je víc než osobní život.

 

 

Autor: Jan Zapletal | pondělí 4.9.2017 10:45 | karma článku: 17,46 | přečteno: 603x
  • Další články autora

Jan Zapletal

Věřící se rozhodují mezi dvěma ateisty. A budou volit spíše Miloše Zemana.

V prvním kole prezidentské volby se ucházelo o přízeň voličů devět kandidátu, z nich šestice prohlašovala, že jsou lidmi věřícím. Dokonce jeden z nich, Mirek Topolánek, velmi často v rozhovorech zmiňoval jak „našel Boha“.

25.1.2018 v 8:52 | Karma: 28,98 | Přečteno: 1126x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Proč je lepší nedělat nic a s „Tlustým Kimem Třetím“ se raději dohodnout

Severokorejský diktátor Kim Čong-un, čínskými špióny přezdívaný „Tlustý Kim Třetí“, oproti svým běžným zvyklostem tentokrát nepřehání a korejské rakety se nebezpečně přibližují k Evropě a Severní Americe.

6.9.2017 v 7:52 | Karma: 20,37 | Přečteno: 960x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Když se britská premiérka Theresa Mayová usměje, umře anděl

Britská premiérka Theresa Mayová na víkendovém sjezdu Konzervativní strany opět prohlásila: „Brexit znamená brexit.“ Česky něco jako: „Třešeň je třešeň.“ A s nadsázkou: „kuře není kachna.“

4.10.2016 v 7:53 | Karma: 16,88 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Kardinál Dominik Duka se naštval a odmítl muslimskou migraci

Vražda stařičkého francouzského kněze Jacquese Hamela při ranní mši ještě náctiletými muslimskými mladíky vyvolala mezi špičkami české katolické církve reakci, která se jen tak nevidí.

29.8.2016 v 8:56 | Karma: 41,73 | Přečteno: 2221x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Stali jsme se společností ratingů a auditů?

Radní v našem Uherském Hradišti se v týdnu u kafíčka s novináři pochlubili výsledkem analýz ratingové agentury. Město obdrželo stupeň národního ratingu A2. Hodnocení provádí společnost Moody ́s Investors Service.

18.8.2016 v 9:54 | Karma: 15,83 | Přečteno: 369x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1399x
Pracuji jako pedagog, vědec a zastupitel v UH. Na FF MU v Brně jsem vystudoval několik oborů. V doktorském programu se specializoval na ekonomické dějiny měst a obcí.

 

www.facebook.com/jan.zapletal.1272

Seznam rubrik