Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

U ekonomů máme 100% jistotu, že všechny své předpovědi následně opraví podle skutečnosti a míru oprav zametou pod stůl neočekávaným vývojem a zvratem v situaci. Nikdy se netrefí do ničeho. Vím, co píši, když jsem také napůl ekonom...;-)

8 0
možnosti
JH

J90a54n 74H68a12v93r45d48a

10. 7. 2015 23:48

Samozřejmě, že se ekonomové netrefí svojí předpovědí do budoucího makroekonomického vývoje. Ekonomická realita se totiž neodehrává dle spontánního vývoje založeného na poptávce a nabídce a svobodě rozhodování.

Naopak skutečný ekonomický vývoj je značně deformován politickými vlivy jakou jsou masivní přerozdělování, podporou některých odvětví a nasazování vysokých mantinelů odvětvím jiným.

Proto je pro lidi s kritickým myšlením vývoj společnosti v posledních 15 letech mnohdy tak depresivní.

6 0
možnosti
PS

Pokud se na to autor dívá jako politik, tak je to ok. Pokud jako ekonom, tak potom "ach jo".

3 0
možnosti
JH

J51a14n 91H53a80v70r54d38a

10. 7. 2015 20:48

Za me Sichtarvoa velmi dobra. Duchaplna konzervativni ekonomka, se smyslem pro rodinu a racionalni mysleni. A navic vtipna. Takove lidi jsou velmipotreba ve verejnem prostoru.

19 8
možnosti
NO

populistka od svobodnych, nic min :-)EUR^

5 8
možnosti
Foto

Neni nad objektivni zhodnoceni ... treba Markety Sichtarove ;-D

"Přiznávám, tato paní mi leze krkem morově... Následně se dopouští faktických chyb, pramenících patrně nevědomosti, komparuje neporovnatelné (srovnávání německé poválečné hyperinflace z 20. let s „možnou“ hyperinflací eura) a zejména: mluví, mluví, mluví … jako Tomio Okamura."

Fakt hlina pane Zapletal ... jen ty fakta  Vam tam chybi ... neni to tim, ze Vas zjevne nikam nezvou ;-)?

17 2
možnosti
JZ

To je od Vás laciné. Ta paní, spolu s manželem Pikorou, se vetřely do zpráv. "Prostě jim zavolali", podobně jako naše pseudocelebrity do Blesku. A hlavně, novináři jim zavolají, protože jsou oba OCHOTNÍ vyjádřit se vždy a ke všemu (jako Okamura). Oni neřeknou: "Promiňte, o tom nic nevím. Ale to nevadí, můj názor na to je ..." Toto bylo předmětem mé kritiky. Jasně, ve spoustě věcí mají pravdu. Ale ta jejich bohorovnost je do nebe volající. Poslechněte si to celé prosím. Mají to v archívu.

0 0
možnosti
IH

I13v93o 39H64u59b61á31l54e33k

10. 7. 2015 19:43

připojuji se k tomu, že ekonomie je jakousi "pseudovědou" a přiznávají to mnozí špičkoví ekonomové ve světě. jak jinak se dívat na něco, co podléhá ne tvrdým datům, ale tomu, že jedna zpráva tiskové agentury, jeden novinový článek, jediná zmínka dokáže pohnout nejen kurzy akcií...a to ta informace nemusí být pravdivá, stačí , že je virtuální a objeví se v mediálním prostoru

5 0
možnosti
DK

Ano. Ty tři dámy, to je ekonomická elita.

5 0
možnosti
Foto

Ekonomie není exaktní věda, obsahuje jistý prvek šarlatánství a to dokáží ženy podat lépe než muži. Proto se jim do toho nemíchejte, je zcela jedno co blábolí.

5 0
možnosti
MN

Ekonomie je společenská věda - zabývá se tím, jak lidé hospodaří. A lidé se chovají často nelogicky a blbě, takže vědecky to zkoumat je dost problematické.

3 0
možnosti
MB

Také jsem neslyšel uvedenou debatu. Ale poukaz na to, že kdyby Němcům  po válce nebyly odpuštěny masivní dluhy, nikdy by se z toho svrabu sami nevyhrabali, nepovažuji za tak hloupý. Že jim byly odpuštěny ohromné reparace je fakt. Zřejmě po zkušenosti s katastrofální hospodářskou situaci v Německu po první světové válce, která byla důsledkem příliš tvrdých podmínek nadiktovaných vítěznými mocnostmi..a která posléze vedla k nástupu nacismu. 

Prostě existuje nějaká míra zadlužení, která je zlomová, odkud se již nedá normálně vrátit k takovému fungování aby takové dluhy mohly být splaceny. Nejde jen o tu splatnou částku. Jde o to, že celý ten hospodářský systém přetížený povinností splácet je demotivovaný, podkapitalizovaný a tudíž nekvalitní a neefektivní. Němcům se dostalo odpuštění i pomoci...a oni této šance zodpovědně využili, a řekněme nezklamali důvěru. Ale bez této pomoci by fungovali v jiných podmínkách a byli by to úplně jiní Němci, než ti dnešní skvělí hospodáři. Pracovitost Němců je sice pověstná. Ale byla taková i v NDR? Prostě záleží na podmínkách.

10 0
možnosti
TJ

Přijde mi zvláštní srovnávat poválečné Německo se zemí, která není v troskách díky válečnému běsnění, ale kvůli řádění neschopných politiků - co se jen Řecku snažili vysvětlit, že na pořádání olympijských her nejsou ekonomicky dost silní, ale marně. Jedině snad lze Řecko srovnat s Německem před 70 lety v neúměrně velkých výdajích na armádu, ale na rozdíl od tehdejšího Německa dnešní Řecko neválčí proti celému světu.

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
9 13
možnosti
  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1399x
Pracuji jako pedagog, vědec a zastupitel v UH. Na FF MU v Brně jsem vystudoval několik oborů. V doktorském programu se specializoval na ekonomické dějiny měst a obcí.

 

www.facebook.com/jan.zapletal.1272

Seznam rubrik